ARIELA

2015.09.28 18:27

vannak megoldó emberek, meg a kifogásoló emberek.

a kifogásolók már a címen megrökönyöznek, hogy persze, könnyű azt mondani, de nemcsak kritizálni kell, de konkrét megoldásokat is adni a tanácsokhoz.

megpróbállom. ezért is hozok fel mindig annyi példát és hogy ez a cikk neszóljon csak általánosan a témáról, csak példákat, megoldásokat fogok felhozni minden téren.

kezdjük mondjuk a kevés pénzel:

a kifogásoló ember azt panaszkodja, hogy nekem azért van kevés pénzem, mert keveset keresek és még kölcsöneim is vannak. amit meg kapok, azt haza adom, mert kell a családnak.

eddig rendbe van, mert ez így becsületes, de lássuk a megoldó embert.

körülnéznek a környéken, nincs e jobban füzető állás. mindegy milyen munkáról lenne szó. ha eltudja végezni, bele megy, mert pénz kell. ha nincs, akkor felmegy a netre, megkérdezi a barátait és ismerőseit. sokan utaznak a munka végett naponta, vagy hétvégeken járnak csak haza, sőt még külföldre is elmennek dolgozni, hogy eltartsák a családjukat. tudom, nehéz nélkülük, de legalább addig, míg a kölcsönök letelnek megéri.

a következő példa a munkanélküliség:

ma a leggyakoribb problémája az embereknek, hogy nem elég kvalifikáltak egy-egy munkához.

a kifogásoló nyavajog, mert ebben a korban tanulni, nincs pénzem az iskolára, hová kapaszkodnék már én.

a megoldó ember meg elmegy a szociálisra és megtudakolja milyen kurzusokat indítanak legközelebb ingyen. felmegy a netre és megnézi az eu-s iskola támogatásokat, amik szintén ingyen vannak. ha munkanélküli vagy, akkor úgyis ráérsz tanulni, csak annyi időt kell azzal töltened, amennyit a munkában lennél. így több eséllyed van jó munkát találni.

tönkre ment a házasságom:

a kifogásoló okokat keres, miért nincs értelme tovább harcolni, megváltozni, vagy megérteni a másikat.

a megoldó azon agyal, hogyan hozhatná rendbe saját életét. felméri a helyzetet, a lehetőségeit, számba veti saját és párja akaratát és eldönti, hogy mindent megtesz e a házassága helyreállítása érdekében, vagy tovább lép, és szerinte boldogabb életet teremt magának. ez egyéntől függ.

maszek leszek:

a kifogásoló sipánkodik, hogy ebben a világban bele kezdeni valamibe, hiszen minden megy tönkre, zárnak be az üzletek sorra. nem adom fel a biztos állásomat, mégha nagyon keveset is keresek, egy bizonytalan vállalkozásért. nincs is rá pénzem, hogy valamibe bele kezdjek

a megoldó azon spekuláll, hogyan valósítsa meg mindezt. ugyanis tudja, hogy semmi sem biztos. tegnap még dolgoztál, holnap kirúgnak. megnézni az induláshoz való támogatásokat, jól megtervezi a reklámkampányt, üzleti stratégiát, a jogi lehetőségeit, felméri az ottani emberi igényeket és kihasználja, hogy sok üzlet bezárt és pontosan azt nyit ki, ami már hiányzik a városból, faluból. kidolgozza legalább öt évre előre a fejlődési tervet és bele vág.

nemjutok a melóban előbre.

perszehogy nem, ha csak elvégzed a munkát és ezzel be is fejezted. ha becsületesen elvégzed mindennap a takarítást, attól még takarító maradsz. ha senki nemtudja mit szeretnél. ha nem juttatod a tudomására a vezetőségnek. ha nem fejleszted magad tovább, akkor megrökönyödsz ugyanazon a helyen évekig, s ha nem kapsz észhez, talán életed végéig. ha nem ott, akkor egy másik helyen, de épp úgy takarító leszel.

arra a sulira nincs lehetőségem bejutni:

ez a legjobb példa

fiatal korban a legtöbb ember önbizalomhiányban szenved. hát nem olyan könnyű felnőni. sokszor választunk olyan iskolát, ami közel van, amihez nem kell sok erőfeszítés, de a leggyakoribb ok az, hogy azt hiszzük, nem lennénk képesek, megcsinálni azt az iskolát, amiről mindig is álmodtunk. vagy a körülöttünklévők, vagy mi magunk hitessük el az eszünkel, hogy túl kicsi emberek vagyunk arra a hivatásra, így a pályaválasztáskor meg sem próbáljuk azt.

az élet minden területén a hozzáállás számít. ha elhisszük magunkról, hogy bármire képesek vagyunk és megoldásokat keresünk minden problémában, akkor a kudarcok helyett, sikeres emberként élhetünk.