ARIELA

2015.09.23 09:41

                                                                           A TEHETETLENSÉG!

  

rengeteg formáját ismered te is. viszont amikor a környezetünkben, családtagunknál, vagy a legjobb barátunknál vesszük észre, hogy megy lefelé a lejtőn, az életét, mégha egészséges is, saját maga teszi tönkre.

azonnal ugrunk, figyelmeztessük őt, tanácsokat adunk, támogassuk, mellette állunk. mindent megtennél érte, csak térjen vissza a normális életbe.

lehet az drog, alkohol, vagy szerencsejáték. annyira szeretnéd kihúzni a bajból. addig, amíg nem késő, amíg nem veszik oda minden. s amikor már tudod, hogy egymaga, sem a te segítségeddel nem lesz képes helyrerázódni, csak orvos felügyelete mellett, akkor arra próbállod rá szedni, hogy mennyen kezeltetni magát. ha nem sikerül meggyőznöd, akkor nem marad más hátra, csak végig nézni, hogy minden készlet lassan elűnik otthonról. titokban lopkod, amit és ahol lehet, és rájössz, hogy tehetetlen vagy akarata ellen. a szemed láttára veszít el mindent: a házat, munkáját, családját.

ott vagy, de mintha nem is léteznél számára, és nemcsak te, de senki más, csak az létezik. lelkifurdalás gyötör, hogy ha még idejében, a kezdetekkor keményebb lettél volna, talán megmented.

az az igazság, hogy bármit is tettél volna, ha ő maga nem akarja, nem lássa be, hogy gondja van, te nem tehetsz semmit.

gyenge akaratú ember könnyen befolyásolható, és mégkönnyebben a szokások rabjává vállik. ha nincs erős gyökerű családi háttere, vagy mondjuk az a mindent megengedek a gyereknek nevelésből származik és korlátok nélkül nőtt fel, annak az embernek nehéz egyedül helyt állnia és elveszik az élet sűrülyében. nemtanult meg harcolni, úgy az ilyen dolgok könnyű prédájává válik.

lehetne még sokat filozófálni rajta, hogy milyen oknál fogva kerülhet egy gyerrek, vagy felnőtt a szokások rabjává, de fölösleges. a fontos az, hogy ha észre vesszük, hogy valami ilyesmi vette a kezdetét a környezetünkben, azonnal és nagyon keményen kell fellépnünk ellene.

tudom, hogy csak azon az emberen lehet segíteni, aki saját maga is engedi, de amint mondtam, ezeknek az embereknek nincs elég akaratuk és könnyen befolyásolhatók. ha időben lépsz, akkor megállíthatod.

csak egy dologra kell vigyáznod. mindent megtehetsz azért az emberért, aki bajban van, mert igenis segíteni kell, de nehadd, hogy magával húzzon. mindenki maga dönti el, hogyan akar élni. ha család, barát, vagy akármilyen fontos is lehet a számodra. mindegyik áldozatnak van határa, és az az, amikor már a te életed is tönkre menne belé. akkor abba kell hagyni és ha most ez nagyon ridegnek tűnik, de el kell engedni azt a lényt, nehogy a mocsárba húzzon magávan.

talán a tehetetlenség a legfájdalmasabb dolog a világon. amikor annyira szeretnél, de nem segíthetsz...